Hovädzie z EÚ už do Ruska nesmie, vraj je plné jedov

, ČTK Foto: SITA

Rusko označuje sankcie uvalené EÚ za hlúpe a niekoľkokrát tvrdilo, že sprísňovať embargo nebude. Dnes je však všetko inak. Šéf ruskej veterinárnej a fytosanitárnej služby Rosselchoznadzor Sergej Dankvert zakázal od 21. októbra dovoz výrobkov z hovädzieho mäsa, odrezkov a mäsokostnej múčky z krajín Európskej únie.

Moskva nové reštrikcie zdôvodňuje nespokojnosťou s údajne nedostatočnou kvalitou spomínaných produktov vyvážaných z EÚ. Konečné rozhodnutie o zákaze sa vraj Rosselchoznadzor rozhodol prijať, pretože piatkové rokovania medzi predstaviteľmi EÚ a Ruska v Litve nesplnili očakávania ruskej strany a nebola zaručená náprava do budúcnosti. Rosselchoznadzor podľa Dankverta opakovane vyjadroval výhrady ku kvalite a bezpečnosti dovážaných výrobkov z hovädzieho mäsa a kostnej múčky. Služba vraj zaznamenala 17 prípadov prítomnosti zakázaných látok v produktoch pochádzajúcich zo šiestich krajín EÚ: Dánska, Talianska, Maďarska, Nemecka, Poľska a Rakúska. Išlo o chloramfenikol, kadmium, tetracyklín, olovo, ale aj o listérie a salmonely.

Zákaz by podľa odborníkov nemal mať významný vplyv na okolité európske štáty, pretože pre nich nie je Rusko významným odberateľom mäsových produktov. Do Ruska sa z EÚ vyvezú zhruba tri percentá objemu výroby bravčového mäsa a hovädzieho mäsa je tento objem ešte nižší.

Moskva už začiatkom septembra zaviedla embargo na dovoz potravín z EÚ, Kanady, Austrálie a Nórska v reakcii na západné sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho úlohe v ukrajinskej kríze.

Rusko je pre Európsku úniu tretím najväčším obchodným partnerom po Spojených štátoch, Číne a Švajčiarsku. Pre Rusko predstavuje EÚ dokonca takmer 1/5 obchodu, teda vôbec najviac. EÚ je tiež zďaleka najväčším investorom do Ruska. Únia je hlavným importérom ruských energetických zdrojov a odberateľom najväčšej časti ruského zemného plynu. Rusko je tiež druhým najväčším dodávateľom ropy a ropných produktov do Európskej únie. Najmä kvôli závislosti EÚ na importe energetických surovín, je únijný obchod s Ruskom dlhodobo deficitný, uviedol euroskop.cz.

Súvisiace články

Aktuálne správy