Firma NCHZ mala podľa EK neoprávnene čerpať štátnu pomoc

Európska komisia teraz nováckemu podniku nariaďuje vrátiť štátu zhruba 4,8 mil. eur.

Európska komisia (EK) nariadila spoločnosti Novácke chemické závody (NCHZ), respektíve jej terajšiemu majiteľovi firme Fortischem, vrátiť štátu pomoc, ktorú počas konkurzu nováckeho závodu mala neprávom čerpať. Neoprávnenú štátnu pomoc mal podnik čerpať tým, že počas konkurzného konania neplatil za svojich zamestnancov príspevky do systému sociálneho zabezpečenia, ani ďalšie záväzky voči rôznym štátnym subjektom. „Podľa osobitného zákona musel podnik NCHZ platiť iba časť príspevkov do sociálneho zabezpečenia a na zdravotné poistenie, a teda bol nedovolene zvýhodnený v porovnaní s konkurentmi, ktorí si museli v plnej miere plniť svoje povinnosti. Táto výhoda vo forme akumulovaných verejných záväzkov dosahuje približne 4,8 mil. eur a teraz sa musí vrátiť slovenským daňovníkom,“ informovala EK.

Firma NCHZ nemusela platiť príspevky do sociálneho zabezpečenia a na zdravotné poistenie na základe zákona z novembra 2009, podľa ktorého musel správca konkurznej podstaty počas konkurzného konania zabezpečiť pokračovanie prevádzky strategickej spoločnosti. Účinnosť zákona uplynula v decembri 2010 a NCHZ boli jediným podnikom, na ktorý sa tento zákon počas obdobia svojej účinnosti vzťahoval. Komisia dospela k záveru, že osobitný zákon odoprel správcovi a veriteľom právo rozhodovať o tom, či je pokračovanie prevádzky ekonomicky výhodné. „Spravodlivú hospodársku súťaž a uplatňovanie pravidiel EÚ v oblasti hospodárskej súťaže nemožno obchádzať prijímaním osobitných zákonov. Štátna pomoc poskytnutá podniku NCHZ musí byť vrátená,“ konštatoval podpredseda EK zodpovedný za politiku hospodárskej súťaž Joaquín Almunia.

Novácka chemička sa dostala do problémov po tom, ako Európska komisia rozhodla, že NCHZ, ako aj ich bývalá materská spoločnosť 1. garantovaná, budú musieť zaplatiť za kartelové dohody s ďalšími európskymi chemickými spoločnosťami pokutu 19,6 mil. eur. Podľa komisie totiž v rokoch 2004 a 2007 stanovili ceny a rozdelili si trhy s práškovým acetylidom vápenatým, granulovaným acetylidom vápenatým a granulovaným horčíkom vo veľkej časti Európskeho hospodárskeho priestoru. Novácka firma podala po udelení pokuty návrh na konkurz, čomu súd vyhovel.

Prevádzkovateľom nováckeho chemického podniku je v súčasnosti spoločnosť Fortischem, ktorá vstúpila do firmy v roku 2012. Produkciu chemických výrobkov zabezpečujú výrobné prevádzky troch závodov. Hlavným predmetom podnikania spoločnosti je výroba a predaj výrobkov na báze výroby a spracovania chlóru, produkcie karbidu vápnika a technických plynov, výroby polyvinylchloridu (PVC) a produktov jeho spracovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy