Subjekty regionálneho rozvoja posilnia svoje postavenie

Národná rada SR schválila novelu zákona o podpore regionálneho rozvoja. Obce bez potrebných finančných a personálnych kapacít budú mať možnosť vypracovať si spoločný rozvojový program so susednými obcami. Mali by tak dosiahnuť efektívnejšie územné, ale aj finančné riešenie vlastných rozvojových potrieb.

Zámerom novely zákona o podpore regionálneho rozvoja, ktorú v stredu schválila Národná rada SR, je najmä posilnenie úlohy jednotlivých subjektov regionálneho rozvoja. Obce bez potrebných finančných a personálnych kapacít budú mať možnosť vypracovať si spoločný rozvojový program so susednými obcami. Mali by tak dosiahnuť efektívnejšie územné, ale aj finančné riešenie vlastných rozvojových potrieb. Novelu zákona s účinnosťou 1. januára 2015 pripravilo ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré poskytuje dotácie na projekty regionálneho rozvoja.

Programy hospodárskeho a sociálneho rozvoja samosprávnych krajov a obcí, ako aj nové spoločné rozvojové programy obcí, by sa v strednodobom výhľade mali stať skutočnými systémovými a koncepčnými nástrojmi, nielen formálnymi dokumentmi, na skvalitnenie miestnej a regionálnej správy. Najdôležitejším strategickým dokumentom v štátnej politike regionálneho rozvoja, na ktorého aktualizáciu dáva dôraz novela zákona, je Národná stratégia regionálneho rozvoja SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy