Revízia HDP Talianska ukazuje, že krajina nie je v recesii

Podľa revidovaných údajov sa taliansky hrubý domáci produkt v prvom štvrťroku medzikvartálne nezmenšil, ale stagnoval. V druhom štvrťroku HDP krajiny medzikvartálne klesol o 0,2 %.

Taliansky hrubý domáci produkt (HDP) v prvom štvrťroku tohto roka podľa revidovaných údajov stagnoval. Podľa predchádzajúcich údajov sa ekonomika krajiny v prvom štvrťroku medzikvartálne o 0,1 % zmenšila. Z revidovaných údajov, ktoré štatistický úrad Talianska ISTAT zverejnil v stredu, vyplýva, že krajina technicky nie je v recesii. V druhom štvrťroku sa talianske hospodárstvo podľa predošlého odhadu aj podľa revidovaných údajov zmenšilo o 0,2 %.

Štatistický úrad ISTAT ďalej v stredu informoval, že hospodárstvo Talianska v prvom kvartáli tohto roka medziročne oslabilo o 0,3 %. Pokles tak bol miernejší v porovnaní s predchádzajúcim odhadom, z ktorého vyplývalo, že ekonomika krajiny v období januára až marca medziročne klesla o 0,4 %. V druhom štvrťroku však HDP podľa revidovaných údajov medziročne klesol o 0,3 %. Predošlé údaje naznačovali jeho medziročný pokles o 0,2 %.

Revízia vývoja talianskeho HDP je výsledkom metodologických zmien v rámci štatistiky celej Európskej únie. Podľa novej metodiky je taliansky sektor väčší, keďže sa do neho po novom zahŕňajú mnohé organizácie, ktoré sa predtým za súčasť verejného sektora nepovažovali. Vyššia hodnota HDP Talianska podľa novej metodiky znamená, že rozpočtový deficit a štátny dlh v sú v pomere k HDP nižšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy