Európa už pociťuje nedostatok ruských peňazí

, DPA Foto: SITA

Najpesimistickejšie verzie predpovedí hovoria o tom, že vzhľadom na ukrajinskú kríz môže počet ruských turistov klesnúť v Európe až o 20 až 30 percent.

Od pobaltských štátov až po Francúzsko, Nemecko a Chorvátsko, takmer vo všetkých európskych krajinách trpí turizmus nedostatkom bohatých ruských klientov. Jadran, aj napriek celkovému nárastu cestovného ruchu , klesol počet v regióne strávených nocí, čo pripisujú absentujúcemu ruskému turizmu.

Estónska a lotyšská noviny píšu, že z Ruska prichádza čoraz menej turistov a navyše vďaka oslabeniu rubľa aj menej míňajú. Riga bola doteraz populárnou destináciou pre konferencie usporadúvané najväčšími ruskými farmaceutickými spoločnosťami, či bankami. Dnes sa už väčšina podujatí presunula do Soči. To nie je žiadna náhoda, pretože štát zasiahol do oblasti cestovného ruchu. Letenka na pobrežie Krymu zlacnela a  4-5 miliónov štátnych zamestnancov dostalo odporúčanie,  aby svoju dovolenku trávili radšej doma ako v zahraničí.

Nemecká tlačová agentúra DPA píše, že ukrajinský konflikt ovplyvňuje cestovný ruch aj v Mníchove, kde po mnohé roky bodoval ruský trh ako najvýznamnejší zdroj turistov. Tento rok v lete sa však pozitívny trend zastavil a počet prenocovaní spadol o 3 percentá.  Domáce aj zahraničné špecializované turistické portály informujú o tom, že Rusi už obsadzujú stále menej izieb v v luxusných hoteloch v Cannes a Nice. Táto skutočnosť sa potom negatívne premieta aj na obrat drahších obchodov.

O dôsledkoch rusko-ukrajinského konfliktu hovoria aj v Karlových Varoch. V auguste klesol na tamojšom letisku počet cestujúcich z Ruska medziročne o 9,6 percenta. Ani Maďari sa nedokážu tváriť, že sa nič nedeje. Počet nocí turistov z Ruska v auguste klesol o 10 percent, namiesto nich sa tak v Maďarsku na druhú priečku vrátili Rakúšania.

Súvisiace články

Aktuálne správy