Štátny tajomník P. Burian na zasadnutí Klubu SOPK v Trenčíne

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Burian dnes (14. októbra 2014) vystúpil na pôde Klubu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Trenčianskej regionálnej komory. Spolu s generálnou riaditeľkou Sekcie hospodárskej spolupráce MZVaEZ SR Dagmar Repčekovou informovali podnikateľov z Trenčianskeho kraja o aktivitách slovenskej ekonomickej diplomacie a diskutovali o možnostiach rozširovania vzájomnej spolupráce.
Podnikateľom predstavil zámery a ciele ekonomickej dimenzie zahraničnej politiky a zdôraznil, že hlavným účelom tohto rozmeru diplomacie je služba podnikateľskej verejnosti a schopnosť operatívne reagovať na konkrétne potreby a podnety slovenskej exportnej a podnikateľskej komunity najmä na zahraničných trhoch. V tejto súvislosti ocenil možnosť diskusií s podnikateľmi a spoluprácu s podnikateľskými zväzmi a združeniami. „Chceme našu ekonomickú diplomaciu a jej nástroje budovať s jasnou väzbou na realitu, na konkrétne potreby našej podnikateľskej a exportnej komunity. Preto venujeme mimoriadnu pozornosť priamej komunikácii a dialógu s vami,“ uviedol P. Burian.
Podnikatelia sa v následnej diskusii zaujímali o konkrétne možnosti získavania informácií a prepojenia svojich aktivít s aktivitami MZVaEZ SR, o najbližšie plánované podujatia a podnikateľské misie v zahraničí, ako aj o otázky sankcií EÚ voči Rusku a ruských odvetných opatrení a ich dopadov na slovenský podnikateľský sektor.
Klub SOPK je podujatím, ktoré Trenčianska regionálna komora SOPK realizuje pravidelne už od roku 1992. Ide o stretnutia podnikateľov Trenčianskeho kraja s významnými osobnosťami, ktoré svojimi témami reagujú na aktuálne diania v spoločnosti, podmienky v podnikateľskom prostredí, ako aj v národnej a globálnej ekonomike.

TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy