ECJ začal pojednávanie o protikrízových krokoch ECB

Súdny dvor EÚ na podnet nemeckého najvyššieho súdu skúma zámer Európskej centrálnej banky podporiť problémové štáty eurozóny nákupmi ich dlhopisov

Súdny dvor Európskej únie (ECJ) začal v utorok pojednávanie vo veci sporných krokov Európskej centrálnej banky (ECB) v boji proti dlhovej kríze. Zámer podporiť problémové štáty eurozóny nákupmi vládnych dlhopisov, ktorý oznámila ECB pred vyše dvoma rokmi, sa stretol s ostrou kritikou najmä v Nemecku, kde sa k podaniu pred tamojším ústavným súdom pripojilo asi 35 tis. ľudí. Nemecký najvyšší súd konanie vo februári zastavil a záležitosť postúpil luxemburskému súdu.

Podľa názoru nemeckého ústavného súdu existujú vážne dôvody na obavy, že Rada ECB uznesením zo septembra 2012, ktorým schválila takzvaný program OMT (Outright monetary transactions), prekročila mandát k výkonu menovej politiky a tým porušila zásadu neprípustnosti financovania vlád nástrojmi menovej politiky. To ECB odmieta. Jej zástupca pred najvyšším súdnym tribunálom EU v utorok zopakoval, že banka svojimi plánmi reagovala na zhoršujúcu sa krízu a neprekročila svoje kompetencie. Konečné rozhodnutie v kauze by mal ECJ vyniesť v polovici budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy