IEA znížila odhad rastu dopytu po rope v roku 2015

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) znížila svoj odhad rastu dopytu po rope v roku 2015. Odôvodnila to slabým výkon viacerých veľkých svetových ekonomík. A upozorňuje, že ceny ropy môžu ešte klesnúť, keďže Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nemá v úmysle podniknúť odvetné kroky, aby zabránila zvyšovaniu dodávok komodity na svetové trhy a znižovaniu jej cien. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovšej predpovede IEA sa spotreba ropy na budúci rok zvýši o 1,1 milióna barelov na 93,5 milióna barelov denne. To je o 300.000 barelov (1 barel = 159 litrov) menej, ako agentúra uviedla vo svojej predchádzajúcej prognóze.
IEA ďalej konštatuje, že dopyt po rope podporí jej cena, ktorá sa bude pohybovať blízko štvorročného minima. Momentálne sa napríklad ropná zmes Brent predáva za približne 88 USD za barel (69,41 eura), zatiaľ čo ešte v júni stála 115 USD/barel. Jedným z dôvodom klesajúcej ceny komodity je zvýšenie ťažby ropy z bridlíc v USA, v dôsledku čoho sa celková produkcia ropy v Spojených štátoch vyšplhala na najvyššiu úroveň za 30 rokov. Aj pomalý rast globálnej ekonomiky, silný dolár a bohaté zásobovanie svetových trhov tlačia ceny ropy smerom nadol.
IEA pripomína, že v septembri sa dodávky ropy na trhy zvýšili o takmer 910.000 barelov denne na 93,8 milióna barelov/deň. Podľa agentúry, ktorá len zriedkavo komentuje stratégiu OPEC, členovia ropného kartelu pravdepodobne neznížia svoju ťažbu, aby podporili rast cien ropy, pretože situáciu na trhu zmenila „bridlicová“ revolúcia v USA. Niektoré štáty OPEC tak radšej akceptujú nižšie príjmy z predaja ropy ako stratu svojho podielu na trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy