Produkcia priemyslu v eurozóne aj EÚ v auguste klesla

Priemyselná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) po júlovom raste v auguste klesla, a to viac, ako ekonómovia odhadovali. Informovali o tom agentúra RTTNews a európsky štatistický úrad Eurostat na svojej internetovej stránke.
Podľa najnovších štatistík sa výkon priemyslu v 18 krajinách, ktoré zaviedli euro, po očistení od sezónnych vplyvov v auguste 2014 znížil medzimesačne o 1,8 % po júlovom náraste o 0,9 %. Analytici pritom očakávali, že produkcia priemyslu v eurozóne v sledovanom období klesne o 1,6 %.
V celej 28-člennej EÚ sa objem priemyselnej výroby v auguste medzimesačne znížil o 1,4 %, zatiaľ čo v júli stúpol o 0,7 %.
V medziročnom porovnaní sa produkcia priemyslu v eurozóne v auguste znížila o 1,9 % a v EÚ o 0,8 %.
Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za august, sa výkon priemyslu v medzimesačnom porovnaní najviac znížil v Maďarsku (-5,8 %), Nemecku (-4,3 %) a Chorvátsku (-4,1 %). Naopak, najstrmšie vzrástol v Dánsku (6,9 %), Portugalsku (3,1 %) a Holandsku (1,3 %).
V medziročnom porovnaní sa objem priemyselnej výroby v auguste 2014 najvýraznejšie zvýšil v Írsku (18,3 % ), Luxembursku (5,6 %), Slovinsku (4,6 %) a Portugalsku (3,9 %), zatiaľ čo najstrmší pokles priemyslu zaznamenali Malta (-7 %), Grécko (-6 %), Litva (-4,9 %) a Chorvátsko (-4,7 %).
Na Slovensku sa produkcia priemyslu v auguste zvýšila medzimesačne o 0,3 % a medziročne o 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy