EÚ schválila prevzatie Indesitu Whirlpoolom

Európska komisia uviedla, že akvizícia nepoškodí konkurenciu na európskom trhu, keďže v európskej ekonomickej oblasti existujú mnohí veľkí dodávatelia spotrebičov

Európsky regulačný úrad pre ochranu hospodárskej súťaže schválil ponuku americkej spoločnosti Whirlpool na kúpu 60-percentného podielu talianskeho výrobcu bielej techniky firmy Indesit za 758 mil. eur. Akvizícia ešte viac rozšíri prítomnosť Whirlpoolu na trhoch mimo USA.

Whirlpool je najväčším výrobcom domácich spotrebičov na svete. Európska komisia (EK) uviedla, že akvizícia nepoškodí konkurenciu na európskom trhu. „Komisia dospela k záveru, že transakcia nevyvolá obavy o stav hospodárskej súťaže vzhľadom na to, že v európskej ekonomickej oblasti a na národnej úrovni existujú mnohí veľkí domáci dodávatelia spotrebičov,“ uviedol regulátor.

Indesit očakáva, že jeho tržby za celý tento rok budú stagnovať. V druhom štvrťroku sa tržby firmy zmenšili o 3,8 % na 624,2 mil. eur. Upravený prevádzkový zisk však bol za apríl až jún v sme 21 mil. eur, pričom v rovnakom období vlaňajška to bolo 13 mil. eur.

Whirlpool Corporation podniká na Slovensku prostredníctvom firmy Whirlpool Europe, ktorá je 100-percentným vlastníkom podniku Whirlpool Slovakia, spol. s r. o. vyrábajúceho automatické práčky vo svojej popradskej fabrike.

Súvisiace články

Aktuálne správy