Prebytok zahraničného obchodu Číny v septembri klesol

Prebytok zahraničného obchodu Číny v septembri klesol viac, ako ekonómovia odhadovali. Dôvodom bol strmší ako očakávaný rast exportu. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg s odvolaním sa na údaje čínskeho colného úradu.
Podľa najnovších štatistík sa obchodný prebytok Číny v septembri 2014 znížil na 31 miliárd USD (24,53 miliardy eur) zo 49,8 miliardy eur v auguste tohto roka. Ekonómovia pritom očakávali, že septembrový prebytok klesne na 41,41 miliardy USD.
Dovoz do Číny sa minulý mesiac totiž medziročne zvýšil o 15,3 % na 213,7 miliardy USD. To bol jeho najstrmší nárast od februára 2013, ktorý prekonal odhady ekonómov. Tí predpovedali Číne zvýšenie septembrového exportu o 12 %.
Aj import do ázijskej krajiny v septembri stúpol, ale oveľa miernejšie ako export, medziročne o 7 % na 182,7 miliardy USD.
Čínska ekonomika v predchádzajúcich dvoch rokoch expandovala v priemere o 7,7 %, najpomalšie od roku 1999, a podľa analytikov tento rok sa tempo jej rastu ešte zníži. Vláda si na tento rok stanovila rast na úrovni 7,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy