Počet nových nezamestnaných v USA klesol

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátne dávky v nezamestnanosti, sa minulý týždeň znížil, čo sa považuje za znak zlepšovania situácie na americkom trhu práce. Počet nových žiadateľov o štátnu podporu sa v týždni končiacom sa 4. októbra zmenšil o 1 000 na sezónne upravených 287 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že počet nových nezamestnaných vzrastie na 294 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, sa znížil o 7 250 na 287 750. Bol tak na najnižšej úrovni od roku 2006. Správa amerického rezortu práce ďalej ukázala, že počet tých, ktorí poberali podporu dlhšie ako týždeň, sa v týždni končiacom sa 27. septembra zmenšil o 21 tis. na 2,38 milióna.

„Na trhu práce sa začína rozmach,“ povedal Joseph LaVorgna, hlavný ekonóm Deutsche Bank v New Yorku. Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti v USA nepretržite klesá odvtedy, ako sa krajina vynorila z recesie. V júli tohto roka sa počet nových nezamestnaných dostal až na 14-ročné minimum a minulotýždňový počet bol v porovnaní s ním iba o 8 tisíc vyšší.

Súvisiace články

Aktuálne správy