Problémy eurozóny zasiahnu aj ekonomiku Británie

Súčasné problémy ekonomiky eurozóny pocíti aj britské hospodárstvo, keďže Británia nie je voči dianiu na kontinente imúnna. Povedal to dnes v rozhovore pre BBC britský minister financií George Osborne.
„Eurozóne hrozí, že opäť skĺzne do recesie, a Británia voči tomuto vývoju nie je imúnna. Už teraz začíname cítiť dôsledky (stagnácie ekonomiky eurozóny) na našu výrobu a export,“ povedal Osborne. Ekonomika eurozóny v 2. kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku stagnovala, pričom kľúčová ekonomika bloku, ktorou je Nemecko, zaznamenala pokles o 0,2 %.
Podľa Osborna však má Británia určité možnosti, ako situáciu korigovať. „Nie sme síce od vývoja v iných oblastiach sveta imúnni, no môžeme prijať kroky, aby sme ekonomiku ochránili,“ povedal s tým, že je potrebné pokračovať v nastúpenom ekonomickom programe, a tým zabezpečiť ekonomickú stabilitu. Dôležitým krokom je znižovanie firemných daní, od čoho si vláda sľubuje zlepšenie pozície Británie v oblasti investícií a v dôsledku toho aj ochranu pracovných miest.
Britská ekonomika zaznamenala v tomto roku výrazný rast, keď napríklad v 2. štvrťroku vzrástla medzikvartálne o 0,9 % a zrýchlila tempo rastu z 1. štvrťroka. V ňom sa hrubý domáci produkt (HDP) Británie zvýšil oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,7 %.
„Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť očakáva kvartálne v priemere 0,6-% rast. To je oficiálny odhad, no faktom je, že Británia sa nevyhne dôsledkom vývoja na svojom najväčšom exportnom trhu,“ dodal Osborne. Podľa neho je teraz dôležité zvýšiť export na trhy ostatných krajín a kompenzovať tak útlm v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy