Ceny domov a bytov v eurozóne sa v 2. kvartáli vrátili k rastu

Ceny domov a bytov v eurozóne zaznamenali po dvoch kvartáloch poklesu po sebe v 2. štvrťroku 2014 rast. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov štatistického úradu Európskej únie (EÚ) Eurostat. Informoval o tom portál RTTNews.
Podľa Eurostatu sa ceny domov v krajinách s jednotnou menou zvýšili medzikvartálne o 0,9 % potom, ako v predchádzajúcom štvrťroku klesli o 0,2 %. V medziročnom porovnaní ceny stagnovali, pričom v 1. kvartáli zaznamenali pokles o 0,4 %.
V širšej Európskej únii sa ceny domov a bytov v 2. štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu zvýšili o 1,4 %. V medziročnom porovnaní vzrástli o 1,7 %.
Najvýraznejší medzikvartálny rast cien domov a bytov zaznamenali v Írsku (+6,8 %), Litve (+4,1 %), Dánsku a Británii, kde sa ceny zvýšili o 3,9 %. Na Slovensku ceny vzrástli o 1,6 %. Najväčší pokles cien evidovali v Slovinsku (-2,6 %), Rumunsku (-1,3 %) a Taliansku (-0,5 %).
V medziročnom porovnaní sa ceny domov a bytov zvýšili v najväčšej miere v Estónsku (+14,5 %), Írsku (+12,5 %) a Británii (+10,2 %). Najväčší pokles zaznamenali opäť v Slovinsku (-9,8 %), Taliansku (-4,8 %) a Rumunsku (-3,8 %). Na Slovensku ceny medziročne vzrástli o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy