Moskva hľadá financie na ropné projekty v krajinách, ktoré nezaviedli sankcie

Ruská vláda pracuje na zvýšení investícií do ropného priemyslu zo strany finančných inštitúcií štátov, ktoré voči Rusku a jeho firmám nezaviedli sankcie. Povedal to dnes podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
„Aktívne spolupracujeme s finančnými inštitúciami krajín, ktoré sa nepripojili k USA a EÚ a nezaviedli voči Rusku sankcie. Je to najmä Čína, ale aj niektoré ďalšie štáty,“ povedal Dvorkovič počas oficiálnej návštevy v západosibírskom meste Kogalym, kam pricestoval na stretnutie s predstaviteľmi ropného koncernu Lukoil a zároveň zúčastniť sa na otvorení nového ropného ložiska Imilorskoje. Ako dodal, dúfajú, že tieto investície spolu s domácimi zdrojmi umožnia Rusku v plnej miere zafinancovať investičné programy ropných spoločností.
Európska únia a Spojené štáty zaviedli voči Rusku viacero sankcií, keď najskôr reagovali na anexiu polostrova Krym a neskôr na postoj Moskvy ku konfliktu na východe Ukrajiny. Výsledkom je, že mnohé ruské spoločnosti z finančného, zbrojárskeho a energetického sektora majú sťažený prístup k financiám zo zahraničných trhov. V ropnom sektore sankcie okrem Lukoilu zasiahli aj spoločnosti Gazprom, Gazprom Nefť, Novatek, Surgutneftegaz a Transnefť.

Súvisiace články

Aktuálne správy