Kurz eura dnes oslabil až na 1,2584 USD/EUR

Slabé makroekonomické údaje z eurozóny mali dnes negatívny vplyv na kurz spoločnej európskej meny. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro dočasne oslabilo až na 1,2584 USD/EUR. Neskoro popoludní sa však jeho kurz opäť zostavil až na 1,2630 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2607 (v pondelok: 1,2565) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7932 (0,7958) eura.
Vývoj nemeckého priemyslu v auguste sklamal. Za očakávaniami zostali nové objednávky rovnako ako produkcia. Jednou z príčin síce boli neskoré letné prázdniny, ale podľa analytikov údaje signalizujú „ťažkú jeseň“. Niektorí ekonómovia dokonca nevylučujú ani opätovnú recesiu.
Ochladenie najväčšej európskej ekonomiky ukazuje aj nová prognóza Medzinárodného menového fondu (MMF). Fond vo svojej aktuálnej správe o vývoji globálneho hospodárstva výrazne znížil svoju predpoveď rastu nemeckej ekonomiky. MMF počíta v tomto roku s nárastom nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,4 % namiesto 1,9 %, ako očakával ešte v júni.

Súvisiace články

Aktuálne správy