Na stratu Osiva mali vplyv nízke ceny komodít na svetovej burze

Tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb vo výške takmer 3,80 milióna eur zaznamenal v 1. polroku 2014 jeden z najväčších výrobcov certifikovaných osív poľných plodín a zemiakovej sadby na Slovensku, spoločnosť Osivo Zvolen. Bolo to zhruba o 610.000 eur viac, ako v rovnakom období vlani. Výsledkom hospodárenia je však strata 77.525 eur. Vlani v 1. polroku evidovala firma stratu 30.975 eur. Vyplýva to z informácií, ktoré spoločnosť zverejnila na svojej webovej stránke.
Aj napriek nárastu tržieb spoločnosť dosiahla stratu, spôsobenú nízkymi cenami za predaj tovaru a sladu, nakoľko ceny predávaných komodít na svetovej burze zaznamenali pokles ceny, píše sa v dôvodovej správe.
Právny predchodca Osiva Zvolen bol založený v roku 1952. Podnik prešiel rôznymi vývojovými štádiami, zmenami názvu, ale podstata podnikania bola vždy zachovaná.
V 80. rokoch uplynulého storočia sa od podniku oddelilo šľachtenie drevín, kvetín a zeleniny. Podnik zostal špecializovaný na šľachtenie a semenárstvo poľných plodín. Neskoršie došlo aj k oddeleniu šľachtenia.
Posledná zmena nastala v roku 1992, keď sa štátny podnik zmenil na základe privatizačného projektu na akciovú spoločnosť.
Základné imanie spoločnosti je aktuálne vo výške takmer 2,70 milióna eur. Osivo zamestnáva približne 125 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy