Podnikateľské centrum vyhľadáva obchodných partnerov pre slovenské firmy

Už viac ako štyri roky (od 1. 1. 2011) pomáha slovenským podnikateľom vyhľadávať obchodných a výrobných partnerov v zahraničí Podnikateľské centrum (POCE) prostredníctvom siete zastupiteľských úradov SR.

Už viac ako štyri roky (od 1. 1. 2011) pomáha slovenským podnikateľom vyhľadávať obchodných a výrobných partnerov v zahraničí Podnikateľské centrum (POCE) prostredníctvom siete zastupiteľských úradov SR. Pôsobí pri Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Podľa informácií, ktoré TASR poskytol Tlačový odbor (TO) ministerstva, základné kontaktné údaje o zahraničných podnikateľských subjektoch sú bezplatné. Rovnako tak aj poradenská, asistenčná a informačná pomoc pri nadväzovaní prvého obchodného kontaktu a pri vstupe a pôsobení na zahraničnom trhu.

"Otázky súvisiace s exportom rieši podnikateľské centrum zväčša priamo, alebo, ak to možné nie je, prostredníctvom zastupiteľského úradu SR. Ide o rôzne daňové, colné alebo iné úradné povinnosti v tretích štátoch. Začínajúci exportéri väčšinou hľadajú usmernenia týkajúce sa zakladania zahraničných pobočiek alebo získavania rôznych oprávnení," informoval TO MZVaEZ.

Na centrum sa obracajú väčšinou zabehaní podnikatelia, len zriedka začínajúci. Tým, ktorí nemajú premyslený model podnikania alebo obchodný plán, ministerstvo odporúča vyhľadať pomoc v Slovak Business Agency (SBA), v Slovenskej agentúre pre cestovný ruch (SACR), alebo v Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Na webovom sídle www.foreign.gov.sk je vytvorený samostatný portál – Podnikajme v zahraničí, na ktorom naši podnikatelia nájdu ekonomické informácie predovšetkým zo zastupiteľských úradov SR v zahraničí. Podnikateľské centrum poskytuje aj ekonomické informácie o jednotlivých teritóriách, informuje o zahraničných tendroch a výzvach.

"Slovenské firmy sa podieľajú na týchto tendroch väčšinou ako subdodávatelia, a preto záujem o medzinárodné tendre nie je veľký – väčšinou ich získavajú nadnárodné spoločnosti. Cieľom pôsobenia ministerstva a POCE v tejto oblasti je okrem informačnej činnosti aj organizovať národné a medzinárodné podujatia s výmenou skúseností v tejto oblasti a posilňovať vstup slovenských subjektov do konzorcií so skúsenými a úspešnými podnikmi v systéme medzinárodného verejného obstarávania," informuje ďalej MZVaEZ.

Podnikatelia získajú informácie o podnikateľských misiách, o výstavách a veľtrhoch, aktuálne ekonomické správy.

"Slovenským podnikom POCE ponúka možnosť prezentácie svojej výroby, prípadne služieb prostredníctvom zoznamu slovenských exportných firiem, ktorý sa nachádza na portáli Podnikajme v zahraničí. Databázu využívajú veľvyslanectvá SR pri vyhľadávaní obchodných partnerov pre zahraničné spoločnosti," upozorňuje TO MZVaEZ.

POCE vydáva aj týždenník Ekonomické aktuality zo zahraničia, ktorý sa elektronicky rozosiela zástupcom podnikateľskej verejnosti a firmám, zastupiteľským úradom, honorárnym konzulom, v súčasnosti má už okolo 1700 adresátov. Poskytuje tiež telefonickú hotline službu, ktorá slovenským exportérom zabezpečuje prvú pomoc pri riešení problémov v zahraničí.

Súvisiace články

Aktuálne správy