Pradu vyšetrujú kvôli daňovým únikom

, ČTK Foto: SITA

Talianske úrady vyšetrujú kvôli možným daňovým únikom riaditeľku módneho domu Prada Miuccia Prada a jej manžela Patrizia Bertelliho, ktorý je tiež jedným zo spoluvlastníkov. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Samotné firmy Prada ani dcérskych spoločností sa vraj záležitosť netýka. Miuccia Prada a Patrizio Bertelli sú obaja riaditelia s výkonnými právomocami. Talianske úrady ich vyšetrujú kvôli presnosti niektorých daňových záznamov, ktoré poskytli ako jednotlivci s ohľadom na spoločnosti so zahraničnými vlastníkmi.

Agentúra Reuters v januári informovala, že milánska prokuratúra vyšetruje Miuccia Prada a jej manžela v rámci vyšetrovania údajných daňových únikov. Firma vtedy uviedla, že o vyšetrovaní nevie.

Firmu v roku 1913 založil Mario Prada, pôvodne ako podnik na predaj kabeliek, batožiny a strieborného riadu pre európsku elitu. Dnes patrí Prada medzi popredných svetových výrobcov luxusného tovaru, ako sú kabelky, obuv, kožené výrobky, odevy a doplnky. Firma v ostatnom čase trápi dopyt a nepriaznivý vývoj výmenných kurzov. Čistý zisk jej v prvom polroku jej finančného roka klesol o viac ako pätinu na 245 miliónov eur.

Talianske úrady sa poprednými módnymi značkami nezaoberajú prvýkrát. Tento rok v apríli potvrdil súd trest väzenia v dĺžke jeden a pol roka pre módnych návrhárov Domenica Dolceho a Stefana Gabbanu za daňové úniky rádovo v stovkách miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy