Čo nakupujeme: Aj Poliaci majú lepšie potraviny ako my

, The Economist Foto: SITA

Časopis The Economist porovnával kvalitu a bezpečnosť potravín v 109 krajinách sveta. V tomto rebríčku si Slovensko medziročne polepšilo o 4,4 bodu, ale aj tak zaostáva za okolitými krajinami.

Global Food Security Index časopisu The Economist, zostaveného analytikmi z The Economist Intelligence Unit sleduje kvalitu potravín v 109 krajinách sveta. Slovensko sa za rok 2014 umiestnilo na 31. priečke, vlani skončilo na 36. pozícii. Bodový zisk sme si zlepšili natoľko, že sme sa dostali medzi 10 krajín s najväčším zlepšením.  

Najväčší pokrok za uplynulý rok urobila Uganda. Tento rok získala o 5,8 bodu viac ako vlani a skočila na 74. pozícii. Viac ako päť bodov oproti vlaňajšku pridali aj Togo a Srbsko. Naopak najväčší bodový pokles, o 4,1 bodu, vykázala Barma, o tri body potom spadli Madagaskar a Rumunsko.

Poľsko, ktorého potraviny sú často považované za výrazne menej kvalitné, skončilo na 26. mieste, teda o päť priečok pred Slovenskom. Susedné české potraviny sú čo do kvality a bezpečnosti najlepšie z postkomunistických krajín, celosvetovo im patrí 23. miesto. Lepšie skončili aj maďarské potraviny a o rakúskych na druhej priečke, ani nehovoriac.

Rebríček vedú USA (89,3 bodu) pred Rakúskom, o tretiu priečku sa delí Holandsko s Nórskom. Naopak najhoršie sú potraviny, rovnako ako pred rokom, v Demokratickej republike Kongo (20,8 bodu). Trojicu krajín s najhorším jedlom čo do kvality a bezpečnosti dopĺňajú Čad (25,5 bodu) a Madagaskar (27,7 bodu).

 

Súvisiace články

Aktuálne správy