Nálada v čínskom priemysle sa nečakane zlepšila

Nálada v čínskom priemysle je lepšia, než sa očakávalo, ukázal aktuálny prieskum. To znížilo obavy z ochladzovania druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Index nákupných manažérov (PMI) pre čínsky výrobný sektor banky HSBC v septembri vzrástol na 2-mesačné maximum 50,5 bodu z 50,2 bodu v auguste, uvádza sa v prvom odhade. Experti počítali s jeho poklesom na 50 bodov. Index tak zostáva nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu.
Medziročné tempo rastu čínskej ekonomiky sa v trojmesačnom období od apríla do konca júna zrýchlilo na 7,5 %. Vláda totiž prijala balík opatrení na podporu ekonomiky. Ďalšie oživenie rastu je však podľa expertov nepravdepodobné bez zvýšenia vládnych výdavkov.
Ekonómovia HSBC uviedli, že signály sú protichodné, keď nové objednávky vzrástli, ale zamestnanosť vo výrobnom sektore klesla. Najväčším rizikom zostáva ochladzovanie realitného sektora. Banka zverejní finálne čísla o vývoji indexu na konci septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy