Ako prísť ľahko k peniazom: Náhoda dokáže urobiť boháča z kohokoľvek

, mashable Foto: SITA;blogspot Video: abc news

Peniaze na vás niekedy môžu čakať aj na miestach, kde by ste ich určite nehľadali. Pri upratovaní, nakupovaní či prechádzke záhradou. Prinášame sedem zaujímavých prípadov, kedy si šťastlivci finančne prilepšili buď vďaka náhode, alebo poctivým hľadaním konkrétneho pokladu.

Zlaté mince zakopané v záhrade
Minulý rok dvojica z Kalifornie objavila na svojom dvore zakopaných osem plechoviek s mincami pochádzajúc z rokov 1874 – 1894.  Numizmatik Don Kagin ich ohodnotil na 11 miliónov amerických dolárov. Dvojica bola natoľko štedrá, že niekoľko mincí darovala  prostredníctvom portálu Amazon na dobročinné účely.

Mince v stene opusteného domu
Jeff Bidelman vlastník starožitníctva v Pensylvánii pomáhal pri upratovaní dvadsať rokov neobývaného domu. Bidelman tu pozbieral vrece mincí, keď si všimol dieru v stene. Dcéra majiteľa domu si spomenula, že keď bola dieťa, počula poveru o tom, ako sem ľudia hádžu peniaze. Bidelman sa opýtal, či by mohol stenu strhnúť. "Kopol som do steny, zničil si špičky svojich kožených topánok a mince sa zo steny doslova začali sypať.“ Peniaze v hodnote 200 000 dolárov sa podľa Bidelmanových informácii nachádzajú vo zvereneckom fonde majiteľa domu.

Umelecké dielo v použitej pohovke
V roku 2007 mal istý nemecký študent veľké šťastie, keď sa rozhodol kúpiť si gauč z druhej ruky. Keď ho doma rozložil, našiel olejomaľbu, ktorá sa nakoniec predala na aukcii v Hamburgu za neuveriteľných 27 630 dolárov. Aj keď meno autora nie je známe, dielo bolo vytvorené približne v 17. storočí niekým, kto mal blízko k benátskemu maliarovi Carlovi Saracenimu. Názov maľby je Príprava na útek do Egypta. Za gauč dal študent v prepočte 215 dolárov.

Rezerva na krízu
Pri rekonštrukcii stien v kúpeľni našiel robotník Bob Kitts šeky v hodnote 182 tisíc amerických dolárov. Vo vnútri steny boli biele obálky, ktoré si sem podľa všetkého schoval biznisman Patric Dunne počas finančnej krízy.

Antické mince na jačmennom poli
Martin Elliot učil svojho bratranca Kevina používať detektor kovov na ich vlastnej farme, pričom objavili neuveriteľných 9 213 starovekých strieborných mincí zakopaných v zemi. Ich hodnotu vyčíslili na 426 856 amerických dolárov. Táto náhoda prelomila rekord najväčšieho rímskeho pokladu strieborných denárov.

Deklarácia nezávislosti z blšáku
V roku 1989 kúpil neznámy muž orámovanú maľbu krajinky na pennsylvánskom blšom trhu za 4 americké doláre. Netušil, že sa stal vlastníkom jednej z 24 známych kópii originálu deklarácie nezávislosti. V roku 1991 sa tento neznámy muž vzdal dokumentu na aukcii za 2 420 000 amerických dolárov. O deväť rokov neskôr spomínaný dokument kúpil televízny producent Norman Lear za 8 140 000 amerických dolárov.

Pol milióna v garáži
Po tom, ako muž menom John ponúkol 1 100 amerických dolárov za opustenú garáž, našiel v nej skrytý poklad v hodnote 500 tisíc amerických dolárov. V garáži našiel kontajner so vzácnymi mincami a niekoľkými zlatými a striebornými tehlami. Aukcia bola zastrešená Americkými dražiteľmi. Firma spolupracovala s populárnou televíznou reláciou „Storage Wars“. Žiaľ, kamery počas Johnovho veľkého víťazstva zapnuté neboli.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy