Obavy zo separatizmu zvýšili výnosy španielskych dlhopisov

Výnosy z desaťročných španielskych dlhopisov v stredu stúpli o 10 bázických bodov na úroveň 2,3 %. Investorov znepokojuje možnosť, že snaha Škótska o nezávislosť by mohla inšpirovať španielske Katalánsko.

Výnosy zo španielskych dlhopisov v stredu už tretí deň po sebe výrazne posilnili. Investorov totiž znepokojuje možnosť, že snaha Škótska o nezávislosť by mohla inšpirovať na podobný krok aj španielsky región Katalánsko, pričom následky pre Madrid by boli potenciálne veľmi zlé. Katalánsko plánuje svoje vlastné referendum o nezávislosti v novembri. Hoci okolnosti sú iné ako v Škótsku, ktorého referendum britská vláda uznáva, investori aj tak žiadajú vyššiu rizikovú prirážku.

Výnosy z desaťročných španielskych dlhopisov v stredu stúpli o 10 bázických bodov na úroveň 2,3 %. Len pred týždňom pritom klesli na rekordné minimum tesne nad hranicou 2 %. Tohtotýždňové zvýšenie výnosov zo štátnych cenných papierov Španielska je najväčšie od polovice júna 2013.

Investori sa obávajú, že pre vládu v Madride by bolo problémom zmierniť vplyv straty Katalánska. „Tento región je pre Španielsko oveľa dôležitejší ako Škótsko pre Veľkú Britániu,“ konštatovala Sandra Holdsworthová, investičná manažérka spoločnosti Kames Capital. Poznamenala, že Katalánsko je v rámci Španielska čistým prispievateľom, kým v prípade Škótska je to naopak.

Súvisiace články

Aktuálne správy