ÚDZS očakáva v roku 2015 príjmy vyššie o 1,6 mil. eur

Celkové výdavky Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by mali byť medziročne okresané na 17,5 mil. eur.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) očakáva, že v nadchádzajúcom roku by mohli byť jeho celkové príjmy vo výške 39,5 mil. eur. Oproti rozpočtu schválenému pre tento rok by to znamenalo o 1,6 mil. eur viac. Vyplýva to z návrhu budúcoročného rozpočtu ÚDZS.

Úrad rozpočtuje vyšší príspevok zo zdravotných poisťovní o 79 tis. eur, celkovo by mal od nich dostať 16,7 mil. eur. Vyššie by mali byť aj jeho nedaňové príjmy, viac peňazí totiž očakáva z činnosti súdnolekárskych a patologicko-anatomických pracovísk (SLaPA). Pre budúci rok ich rozpočtuje vo výške 805 tis. eur, čo je medziročne viac o 15 tis. eur.

V porovnaní s aktuálnym rozpočtom by mali úradu klesnúť výdavky o 857 tis. eur. Pre rok 2015 sa navrhujú na úrovni 17,5 mil. eur. Najväčšiu časť tvoria bežné výdavky, ktoré zahŕňajú mzdy, tovary či služby. Na tieto položky by malo ísť 16,2 mil. eur, čo je medziročne menej 1,1 mil. eur. „V bežných výdavkoch roku 2015 už nie sú rozpočtované výdavky na projekt DRG,“ vysvetľuje ÚDZS.

Zvýšené by naopak mali byť kapitálové výdavky. Kým pre tento rok boli rozpočtované vo výške cez jeden milión eur, v nadchádzajúcom roku by mali byť v sume takmer 1,3 mil. eur. Úrad zvažuje investície do softvéru a licencií, do technológií pre SLaPA pracoviská či do budovania vlastného informačného systému. „Rozpočtované saldo príjmov a výdavkov v metodike ESA 95 je aj vo východiskách, aj v návrhu rozpočtu 2015 vo výške 39 tis. eur,“ dodáva ÚDZS.

Súvisiace články

Aktuálne správy