Švajčiarsky HDP v druhom štvrťroku stagnoval

V porovnaní s prvým kvartálom hrubý domáci produkt Švajčiarska v druhom štvrťroku stagnoval a medziročne sa zväčšil o 0,6 %

Rast švajčiarskej ekonomiky sa v druhom štvrťroku nečakane zastavil a krajina za apríl až jún evidovala medzikvartálnu stagnáciu hrubého domáceho produktu (HDP). Švajčiarsky zahraničný obchod totiž poškodila stagnácia Európy, ktorá je hlavným trhom krajiny. Okrem toho sa zmenšili švajčiarske výdavky na stavebníctvo. Prognózovalo sa, že ekonomika krajiny za druhý štvrťrok medzikvartálne posilní o 0,5 %. Stagnácia však signalizuje, že sa pravdepodobne bude musieť zredukovať prognóza rastu ekonomiky vo zvyšku tohto roka. Doterajšia prognóza švajčiarskej centrálnej banky ráta s rastom HDP za celý rok 2014 o 2 %.

Švajčiarsky export v druhom kvartáli posilnil menej ako import. Investície do stavebníctva medzikvartálne klesli o 0,7 % a vládne výdavky sa tiež znížili. Súkromná spotreba sa v období apríla až júna oproti prvému štvrťroku zvýšila iba o 0,2 %. To naznačuje, že sa spomalil domáci dopyt, ktorý podporoval hospodárstvo počas uplynulého roka. Medziročne sa švajčiarska ekonomika v druhom štvrťroku zväčšila o 0,6 %. Nenaplnili sa tak očakávania, že vzrastie o 1,7 %. V prvom štvrťroku tohto roka švajčiarske hospodárstvo medziročne podľa revidovaných údajov posilnilo o 2,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy