Rozprávkové platy: Eurokomisári za štyri mesiace zinkasujú 500-tisíc eur

, spiegel.de, lz Foto: SITA

Vyžmýkať rozpočet ako sa len dá a v tichosti sa utiahnuť užívať si peniaze. Zdá sa, že takýto scenár nepraktizujú politici len u nás, ale aj v najvyšších štruktúrach Európskej únie. V tomto prípade si poriadne namastia vrecká štyria exekutívci z Európskej komisie. A to svoje posty zastávajú len dočasne, doslova na chvíľu.

Štyria bruselskí eurokomisári môžu podľa zistení nemeckého magazínu Spiegel za necelé štyri mesiace práce zinkasovať asi pol milióna eur. Každý! Luxemburčanka Martine Reicherts, Poliak Jacek Dominik, Talian Ferdinando Nelli Feroci a Fín Jyrki Katainen si zarobia štyri celé platy a takzvané rezidenčné príplatky vo výške minimálne 24-tisíc eur mesačne. K tomu ešte náhrady nákladov na zriadenie sídla, ďalší mesačný plat ako odstupné po ťažkej štvormesačnej drine a nevynímajúc nárok na doživotnú rentu po 65. roku života. Čerešničkou na torte je potom „zlatý padák“ z Bruselu, ktorý sa môže vyšplhať až na 300-tisíc eur. Eurokomisári totiž po odchode z funkcie majú počas nasledujúcich troch rokov nárok poberať mesačný prechodný prídavok vo výške 40 až 65 percent základného platu.

Na pozadí takéhoto mrhania peniazmi európskych daňových poplatníkov je rošáda členov Európskej komisie a Európskeho parlamentu. V májových eurovoľbách sa štyria komisári úradujúcej komisie nechali zvoliť za poslancov europarlamentu, pričom už nastúpili do svojich nových funkcií. Na štyri mesiace zostávajúce do konca funkčného obdobia súčasnej komisie ich tak nahradili spomínaní nominanti Reicherts, Dominik, Nelli Feroci a Katainen. Prví traja menovaní budú „pracovať“ len do konca októbra. Od 1. novembra totiž začne funkčné obdobie novej komisii, do ktorej je nominovaný len Katainen.

Súvisiace články

Aktuálne správy