Exšéf automobilky Porsche predsa len pôjde pred súd

, spiegel.de, lz Foto: SITA

Stroskotané prevzatie koncernu Volkswagen, ktorý pred piatimi rokmi chcela kúpiť automobilka Porsche, predsa bude mať dohru na súde. Dvaja z bývalých manažérov sa budú zodpovedať z manipulovania trhu.

Kauza siaha ešte do roku 2008, keď Porsche oznámila, že prevezme 75 percent akcií automobilky Volkswagen. Na burze sa však o tom nahlas hovorilo niekoľko mesiacov a manažment viackrát poprel, že by to mal v pláne. A práve to prokuratúre prekáža. Vyšetrovatelia totiž zozbierali množstvo dôkazov a indícií, podľa ktorých takéto vyhlásenia zverejňovali účelovo, aby akcie Volkswagenu stratili hodnotu. Investori v panike predávali svoje podiely a pre Porsche to malo vyústiť do podstatne lacnejšej akvizície. Úrady však pre podozrenie z manipulácie trhu celú transakciu zastavili a nasledovalo rozsiahle a zdĺhavé vyšetrovanie.

To napokon vyústilo do obvinenia vtedajšieho šéfa Porsche Wendelina Wiedekinga a finančného riaditeľa Holgera Härtera. Prvostupňový sudca sa však s prokurátorom nestotožnil a hlavné pojednávanie ani neotvoril. Až v odvolacom konaní posunul stuttgartský trestný senát celý prípad do hlavného pojednávania. Obaja obvinení po svojich právnikoch v spoločnom vyhlásení sudcovi odkázali, že sú si „absolútne istí, že sa obvinenia počas hlavného pojednávania ukážu ako neoprávnené“. Ak by však žalobca vinu preukázal, obom hrozí obria peňažná pokuta alebo dokonca päťročné väzenie. Nie je to pritom po prvý raz, čo majú exmanažéri Porsche opletačky so zákonom. Härtera už súd uznal vinným z úverového podvodu a uložil mu pokutu vo výške 630-tisíc eur. Viacerých členov dozornej rady, medzi ktorými sú aj veľkí akcionári Ferdinand Piëche a Wolfgang Porsche, tiež prokuratúra už od februára 2013 vyšetruje pre podozrenie z napomáhania pri manipulácii trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy