Objednávky na tovar dlhodobej spotreby v USA vzrástli o rekordných vyše 22 %

Objednávky na tovar dlhodobej spotreby v USA zaznamenali v júli historicky najväčší rast, keď tempo rastu prekonalo 22 %. Pod tento výsledok sa však podpísal takmer výlučne vysoký dopyt po komerčných lietadlách. Bez sektora dopravy objednávky zaznamenali pokles. Informovala o tom agentúra AP.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že objednávky na tovar dlhodobej spotreby vzrástli v júli na sezónne upravenej báze až o 22,6 % po 2,7-% raste v júni. To je najvýraznejší rast, aký v USA doteraz zaznamenali.
Za nečakaným výsledkom je najmä zvýšenie objednávok na civilné lietadlá, ktoré dosiahlo až 318 %. Práve dopyt po civilných lietadlách pomohol zvýšiť objednávky v rámci celého sektora dopravy o rekordných 74,2 %.
Bez započítania tohto sektora však objednávky klesli, a to o 0,8 %. To je najväčší pokles od decembra minulého roka, keď objednávky na tovar dlhodobej spotreby mimo sektora dopravy klesli o 1,7 %.
Výrazný dopyt po komerčných lietadlách odzrkadľuje úspešný mesiac júl pre amerického výrobcu Boeing. Firma zaznamenala v júli 324 objednávok na nové stroje, čo je výrazný rast oproti júnu, keď počet objednávok dosiahol 109 lietadiel. Navyše, tento týždeň spoločnosť informovala, že získala lukratívnu objednávku v hodnote 8,8 miliardy USD (6,67 miliardy eur) od singapurskej lízingovej spoločnosti BOC Aviation, ktorá si objednala 82 lietadiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy