Najmenej daní platia firmy v Kanade

, businessinsider.com, lz Foto: SITA

Obrovský rozruch spôsobila americká sieť rýchleho občerstvenia Burger King, ktorá kvôli úspore na daniach chce presťahovať svoje sídlo do Kanady kúpou tamojších kaviarní Tim Hortons. Kanadu si však nevybrali náhodou. Podnikatelia tam majú doslova raj na zemi.

Renomovaná audítorská spoločnosť KPMG nedávno zverejnila výsledky štúdie, podľa ktorej je Kanada jednou z najlepších krajín na podnikanie. Aspoň s ohľadom na celkové daňové náklady pre firmy, ktoré sú aktívne v najväčších ekonomikách sveta. KPMG skúmala daňovú štruktúru v desiatich krajinách – Austrálii, Kanade, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Japonsku, Mexiku, Holandsku, Veľkej Británii a v USA. Práve poslednej menovanej ekonomike priradili referenčný index a porovnávali s ňou ostatné. Z výsledkov vyplýva, že kanadské firmy majú až o 46,4 % nižšie náklady na dane než tie americké.

Index zostavovali porovnaním dane z príjmu právnických osôb, dane z nehnuteľností, finančného majetku, dane z pridanej hodnoty, niektorých spotrebných daní a dokonca aj ceny práce v jednotlivých krajinách. A aj keď samotné deklarované sadzby vyberaných daní sú veľmi podobné, kombinácia spomínaných faktorov sa podpisuje pod ohromné rozdiely. Ktovie, na ktorom mieste by po takejto analyze skončilo Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy