Irán môže ekonomicky dostať Rusko na kolená: Európa by si oddýchla!

, Zdroj: EMPR News, lz Foto: SITA

Ruský prezident Vladimir Putin má čoraz menší vplyv na Európu. Doteraz ju držal v hrsti najmä vďaka zemnému plynu a neraz sa naše trhy stali rukojemníkmi v jeho rukách. Tomu je však koniec. Do hry vstupuje Irán.

Minister iránskej energetiky vyhlásil, že Irán je pripravený dodávať plyn do Európy. Putinových rozmarov majú plné zuby aj európski politici. Veď Günther Oettinger, európsky komisár pre energetiku, minulý mesiac vyhlásil, že jediným dodávateľom môže byť Irán. „Sme schopní dodávať veľké množstvá plynu do Európy,“ potvrdil minister Bijan Zanganeh. Dodal, že už rokoval s dvomi európskymi delegáciami, ktoré majú o iránsky plyn veľmi vážny záujem a Irán chcú pripojiť na plynovod Nabucco, ktorý má zásobovať plynom Európu z juhu cez Turecko.

Európsku úniu by to úplne oslobodilo od závislosti na ruskom plyne. Vyhlásenia Iránu navyše oslabujú vyjednávaciu pozíciu Gazpromu, ktorá je najmä v momentálnej napätej situácii počas konfliktu Západu s Ruskom silnejšia, než by sa nám páčilo. Ak Irán odstaví Gazprom, problém bude mať celé Rusko. Vývoz plynu je totiž pre ekonomiku federácie kľúčový.

Súvisiace články

Aktuálne správy