Vlani sme konsolidovali dostatočne, tvrdí v správe MF

Ministerstvo financií hodnotilo úroveň vlaňajšej konsolidácie verejných financií. Podľa správy postupujeme k strednodobému cieľu bez výraznej odchýlky, korekčné mechanizmy tak navrhovať netreba.

Slovensko vlani postupovalo k svojmu strednodobému cieľu, teda štrukturálnemu deficitu na úrovni 0,5 % hrubého domáceho produktu a neevidovalo výraznú odchýlku v zmysle fiškálneho kompaktu. Konštatuje to rezort financií vo svojej prvej správe o plnení pravidla vyrovnaného rozpočtu, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda. Konsolidačné úsilie bolo totiž v minulom roku podľa správy výrazne vyššie, ako požadujú stanovené pravidlá. Podľa ministerstva financií vlani dosiahlo 2 % hrubého domáceho produktu.

Slovensku pritom podľa stanovených mantinelov vlani stačilo konsolidovať o 0,1 % výkonu ekonomiky, aj keď základné pravidlo hovorí o konsolidácii o 0,5 % hrubého domáceho produktu ročne. Podľa kritérií Európskej komisie totiž mohlo byť konsolidačné úsilie vlani nižšie, keďže bola vykázaná negatívna produkčná medzera v rozsahu, ktorý je podľa komisie možné interpretovať ako zhoršenie ekonomického vývoja. V takom prípade umožnila krajinám uvoľniť konsolidačné pravidlá.

„Vzhľadom na to, že nedošlo k výraznej odchýlke od konvergenčnej cesty k strednodobému cieľu, nenavrhujeme aktiváciu korekčného mechanizmu,“ konštatuje sa v správe, ktorá by v prípade negatívneho vývoja mala navrhnúť korekčné mechanizmy, napríklad v podobe výdavkových limitov.

Odlišná situácia však môže nastať tento rok. Podľa posúdenia programu stability na roky 2014 až 2017 Európskou komisiou totiž hrozí v roku 2014 riziko odchýlenia od konvergenčnej cesty k strednodobému cieľu. „Prognóza Európskej komisie z jari 2014 predpokladá dočasné mierne odchýlenie konsolidačného úsilia od požadovanej cesty k strednodobému cieľu vo výške 0,3 % HDP v roku 2014 pri dodržaní výdavkového pravidla,“ píše sa v správe rezortu financií. Vývoj v roku 2014 vyhodnotí komisia až na jar 2015 na základe údajov notifikovaných Eurostatom a jarnej prognózy.

Ministerstvo však zároveň dodáva, že skutočný vývoj môže byť napokon lepší, ako avizuje Brusel. Aktuálna oficiálna daňová prognóza, zverejnená v súlade s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti 24. júna 2014, totiž predstavuje pre konsolidáciu v rokoch 2013 a 2014 pozitívne riziká. Tie by mohli za rok 2013 skresať štrukturálny deficit a navýšiť konsolidačné úsilie zhodne o 0,2 % hrubého domáceho produktu a pre rok 2014 môžu pomôcť štrukturálnemu deficitu o 0,4 % výkonu ekonomiky a konsolidačnému úsiliu o 0,2 % hrubého domáceho produktu.

Súvisiace články

Aktuálne správy