Pripomienky Via Iuris k stavebnému zákonu podporilo 2400 občanov

Hromadnú pripomienku občianskeho združenia Via Iuris k návrhu nového stavebného zákona z dielne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR podporilo viac ako 2400 občanov. Po skončení pripomienkového konania o tom informovalo združenie, ktoré predloženému návrhu vyčíta okliešťovanie práv občanov pri povoľovaní stavieb a obmedzovanie možnosti miest a obcí rozhodovať o svojom území. Rezort výstavby tak bude musieť so zástupcami verejnosti rokovať.
„Ak bude zákon prijatý v tejto podobe, pôjde o veľký krok späť. Povoľovanie stavieb bude prebiehať s ešte väčším vylúčením verejnosti ako doteraz a občania, mestá a obce nebudú mať možnosť dostatočne si chrániť zdravie a životné prostredie vo svojej lokalite,“ domnieva sa Via Iuris.
Navrhovaný zákon podľa združenia zoberie ľuďom možnosť zúčastniť sa na povoľovaní stavby, ak budú negatívne ovplyvnení dlhým a intenzívne obťažujúcim procesom jej výstavby, napríklad hlukom, prachom či premávkou nákladných áut. „Nový zákon nezabezpečuje ani dostatočné informovanie občanov o pripravovaných stavbách,“ uviedlo s tým, že informácie o veľkých stavbách s výrazným vplyvom na životné prostredie sa majú zverejňovať iba na internetovej stránke a na úradnej tabuli úradu. „Pre bežných občanov je však nereálne, aby chodili stále sledovať vzdialenú úradnú tabuľu, alebo každý deň sledovali internetovú stránku úradu,“ myslia si zástupcovia Via Iuris. Napríklad v Česku sú tieto informácie dostupné aj v mieste budúcej stavby.
Organizácii tiež prekáža, že nová právna úprava výrazne rozširuje kontrolnú právomoc štátu pri územnom plánovaní miest a obcí. „Vytvára tak priestor pre svojvôľu štátnych úradníkov, ktorí by mohli tlačiť obce k verziám územného plánu, ktoré si jej obyvatelia neželajú,“ zdôvodnila. Návrh podľa nej umožňuje, aby samosprávny kraj určil mestu alebo obci konkrétnu plochu, na ktorú má umiestniť technickú prevádzku, teda napríklad ropovod, čistiareň odpadových vôd, skládku alebo verejnú kanalizáciu.
Ministerstvo sa bude výhradami zaoberať. „Pri tvorbe návrhu zákona sa prihliadalo tak na zachovanie práv účastníkov konania, ako aj verejnosti v povoľovacích procesoch. Účastníci konania budú mať možnosť účinne brániť svoje práva. Tak ako doposiaľ si právo účastníka konania môžu uplatňovať aj ďalšie osoby,“ reagovala Gabriela Jarošová z MDVRR. Dodala, že územnoplánovacia dokumentácia regiónu je nadradenou k dokumentácii obcí a miest, tie ju však môžu pripomienkovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy