Tohtoročná úroda ovocia a zeleniny v Poľsku bude vyššia ako vlaňajšia

Poľskí odborníci očakávajú, že tohtoročná úroda ovocia a zeleniny bude vyššia ako vlaňajšia, pričom najvýraznejšie stúpne produkcia jabĺk a kapusty. Informovala o tom agentúra PAP.
Podľa odhadu poľského štatistického úradu sa v krajine tento rok urodí zhruba 4,2 milióna ton zeleniny. To je o 5 % viac ako vlani, ale stále o 7 % menej ako priemerná úroda v rokoch 2006 až 2010.
Odborníci predpovedajú, že poľskí farmári tento rok zaznamenajú najväčší nárast úrody v prípade kapusty, mrkvy, cibule a karfiolu.
Poľskí experti zároveň očakávajú 2-% nárast produkcie ovocia v tomto roku, a v porovnaní s priemernou úrodou v rokoch 2006-2010 by tohoročná úroda ovocia mala byť až o 43 % vyššia.
Veľkoobchodné ceny ovocia a zeleniny v Poľsku sú preto tento rok o 20 %, v niektorých prípadoch až o 60 % nižšie ako minulý rok.
Rusko však koncom júla zakázalo dovoz ovocia a zeleniny z Poľska a neskôr tieto reštrikcie rozšírilo aj na celú Európsku úniu (EÚ). Je to odvetné opatrenie za sankcie Západu proti Moskve pre jej prístup ku kríze na Ukrajine.
Poľsko musí teraz hľadať nové exportné trhy pre svoje potraviny. Po vyhlásení ruského embarga by chcelo presmerovať svoj export na sever Afriky a do Ázie.

Súvisiace články

Aktuálne správy