Na informatizáciu má ísť budúci rok o polovicu menej peňazí

Celkové výdavky kapitoly Ministerstva financií (MF) SR by mali v budúcom roku klesnúť na 412 miliónov eur z tohtoročných rozpočtovaných 548 miliónov eur. Dôvodom je najmä menej peňazí z eurofondov v končiacom sa programovom období. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý dnes zverejnil rezort financií.
V porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok majú v tom budúcom klesnúť zdroje kapitoly zo štátneho rozpočtu o vyše 4 milióny eur alebo 1,46 %. „Uvedený pokles je spôsobený najmä úspornými opatreniami v súvislosti s vládou prijatým programom ESO,“ píše sa v rozpočte.
Významnejšie v rozpočte MF klesajú prostriedky na informatizáciu spoločnosti. Celkové výdavky na túto oblasť sú naplánované na úrovni 136 miliónov eur a v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2014 majú klesnúť o 49,6 %. Dôvodom je najmä pokles zdrojov z rozpočtu EÚ a príslušného spolufinancovania v končiacom programovom období.
Výdavky na softvérovú licenčnú zmluvu s Microsoftom sú vyčlenené v kapitole Všeobecná pokladničná správa, a to vo výške 19,5 milióna eur. „V priebehu roka 2015 bude z týchto prostriedkov do rozpočtu ministerstva financií presunutá suma, ktorá bude potrebná na zaplatenie skutočných výdavkov na licencie za jednotlivé kapitoly štátneho rozpočtu,“ avizuje dokument.

Súvisiace články

Aktuálne správy