Začali realizovať projekt nákladnej kompy medzi Ostrihomom a Štúrovom

V severomaďarskom Ostrihome začali s výstavbou projektu nákladnej kompy, ktorá medzi Ostrihomom a Štúrovom umožní aj prepravu kamiónov, informoval dnes agentúru MTI hovorca maďarskej Spoločnosti pre rozvoj národnej infraštruktúry (NIF) Dániel Loppert.
Podľa jeho slov touto investíciou sa prekoná hlavná prekážka cestnej nákladnej dopravy: most Márie Valérie, ktorý medzi uvedenými mestami obnovili v roku 2001. Ten totiž nemožno používať pre nákladnú dopravu.
Najbližší most západne je v Komárne – ten nesmú používať vozidlá s hmotnosťou nad 20 ton – a smerom na juh v Budapešti, oba zhruba vo vzdialenosti 50 kilometrov.
Projekt, ktorý plánujú zrealizovať do jari 2015, umožní priamo prepojiť maďarskú štátnu cestu číslo 11 a slovenskú štátnu cestu číslo 63. Na maďarskej strane vybudujú cestu v dĺžke 650 metrov od štátnej cesty 11 k prístavu kompy a samotný prístav, povedal Loppert.
Nová nákladná kompa by denne prepravila cez Dunaj 70 až 80 kamiónov. Maďarsko-slovenský spoločný projekt v hodnote 3,85 milióna eur podporí aj Európska únia.

Súvisiace články

Aktuálne správy