Nezamestnanosť v Británii klesla na 6,4%

Miera nezamestnanosti v krajine v období apríla až júna oslabila na úroveň 6,4 %, čiže najnižšie od záveru roka 2008.

Miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii v období apríla až júna klesla v súlade s očakávaniami na 6,4 % z predchádzajúcej úrovne 6,5 %. Nezamestnanosť v krajine sa tak dostala najnižšie od záveru roka 2008. Informoval o tom v stredu britský štatistický úrad ONS. Údaje štatistického úradu ďalej ukázali, že počet zamestnancov v krajine za obdobie apríla až júna vzrástol o 167 tis. na 30,60 milióna. Počet Britov uplatňujúcich si nárok na podporu v nezamestnanosti sa v júli znížil o 33 600.

Priemerná týždňová mzda v Británii vrátane odmien však v druhom štvrťroku medziročne klesla o 0,2 %. Išlo o prvý pokles od trojmesačného obdobia marca až mája 2009, kedy v dôsledku finančnej krízy oslabili odmeny. Základné mzdy v období apríla až júna medziročne vzrástli o 0,6 %. Išlo o najpomalší rast základných platov od roku 2001. V júni sa celkové mzdy zvýšili o 0,4 % a základné platy bez odmien o 0,8 %.

Z prieskumu agentúry Reuters zverejneného minulý týždeň vyplýva, že ekonómovia očakávajú mierny rast miezd po ich oslabení v druhom štvrťroku. Predpokladajú, že za celý tento rok sa v Británii platy zvýšia o 1,4 %. Pre budúci rok ekonómovia prognózujú rast miezd v krajine o 2,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy