Dozor na ružomberskej diaľnici zabezpečí poľská firma URS Polska

Stavebný dozor pri ružomberskom úseku diaľnice D1 z Hubovej po Ivachnovú zabezpečí poľská firma URS Polska. Za zákazku jej Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zaplatí 3,94 milióna eur. Vyplýva to z oznámenia o výsledku súťaže, ktoré bolo zverejnené vo vestníku verejného obstarávania.
Diaľničiari v tendri vyberali z piatich ponúk, v súťaži sa nepoužila elektronická aukcia. Kritériom pre výber víťaza bola najnižšia cena a NDS pôvodne odhadovala cenu zákazky vo výške 9,31 milióna eur.
Vyše 15-kilometrová diaľnica z Hubovej po Ivachnovú sa podľa zmluvy začala stavať v decembri minulého roku. Buduje ju združenie firiem Váhostav-SK a OHL ŽS a cena za diaľnicu je vo výške 227,26 milióna eur.
Cesta by mala byť dokončená v roku 2017 a po dobudovaní má ušetriť vodičom vyše 10 minút jazdy. Kým po pôvodnej ceste vedúcej cez obce a mesto Ružomberok sa k existujúcemu úseku D1 možno dostať za 18 minút, po novej diaľnici to má trvať iba sedem minút. Súčasne by mala cesta pomôcť aj mestu Ružomberok odľahčiť nápor áut. Úsekmi cesty I. triedy, ktorá v súčasnosti nahrádza túto časť diaľnice, prechádza denne 16.000 až 24.000 automobilov.

Súvisiace články

Aktuálne správy