V 2. polroku sa predaj osobných vozidiel spomalí

V dôsledku viacerých globálnych rizík hrozí, že v 2. polroku tohto roku sa tempo medziročného rastu automobilového priemyslu spomalí. DPA sa odvoláva na dnešnú analytickú správu Ústavu CAR Univerzity Duisburg-Essen.
V 1. polroku sa predaj osobných vozidiel na svete zvýšil medziročne o 5 % na 36,6 milióna. V 2. polroku ich predaj stúpne asi o 1 % na 36,8 milióna. Celkovo by sa ich malo dostať na cesty v tomto roku 73,4 milióna. Ich medziročný prírastok dosiahne 3,1 %.
Ústav poukazuje na nepriaznivý vplyv ukrajinskej krízy, slabú konjunktúru v niektorých európskych krajinách, najmä v Taliansku a Francúzsku, zložitosti hospodárskeho vývoja v Latinskej Amerike a zhoršenie vyhliadok konjunktúry v Japonsku.
Z celkového počtu predaných áut príde na cesty viac ako 18 miliónov v Číne (plus 18 %), v Spojených štátoch viac ako 16 miliónov (plus 4 %). Na ďalších miestach budú Japonsko a Brazília, piatu priečku obsadí Nemecko.
Ústav predpokladá, že sa v dôsledku sankcií predá v Rusku v tomto polroku o 25 % menej áut než v rovnakom období vlaňajška, ale vzhľadom na relatívne slabý odbyt osobných vozidiel v krajine tento pokles nebude mať na globálny trh výraznejší vplyv.
Svetový automobilový trh čoraz viac závisí od Číny. Koncom roka sa z vyrobených osobných áut takmer každé štvrté predá na jej území. Tým sa zvyšujú aj riziká. Nedávno čínska vláda prinútila výrobcov náhradných dielcov, aby znížili ich ceny. Šéf CAR Ferdinand Dudenhöffer v analýze uviedol, že v dôsledku protekcionizmu miera rentability automobiliek v krajine bude klesať.

Súvisiace články

Aktuálne správy