Rosnefť a ExxonMobil idú za ropou a plynom pod Karským morom

Ruská energetická spoločnosť Rosnefť a americký koncern ExxonMobil začali v sobotu (9.8.) prvý prieskumný vrt v Karskom mori, takmer 106 kilometrov od ostrova Nová Zem. Informoval o tom ruský 1. televízny kanál v spravodajskej relácii Vremja a na svojej internetovej stránke. O vrte prinášajú informácie svetové agentúry a najväčšie americké i európske médiá.
Ide o jeden z najambicióznejších projektov v ropnom priemysle, ktorý je dôležitý nielen pre ruskú ekonomiku, ale má veľký význam aj pre svetovú energetiku.
Experti predpokladajú, že pod dnom Karského mora sa nachádza okolo 13 miliárd ton ropy a asi 8,5 bilióna kubických metrov zemného plynu.
Šéf Rosnefti Igor Sečin povedal, že výsledkom procesu, ktorý sa začal, sa sprístupní ropná provincia, ktorá sa zásobami energetických surovín vyrovná ložiskám Mexického zálivu či brazílskeho šelfu a bude sa dať prirovnať k uhľovodíkovým zdrojom Saudskej Arábie.
Prieskumný vrt sa začal z ropnej plošiny Universitetskaja-1. Vyrobili ju v Nórsku a z prístavu v Stavangeri na miesto trvalého pôsobenia prešla po mori takmer 4500 kilometrov. Lode ju ťahali okolo severnej Škandinávie, preplávala Barentsovo more a cez Karskú bránu sa dostala na kotvište. Na plošine je vrtná súprava West-Alfa. Má výtlak 30.000 ton a v správe sa uvádza, že je to výtlak ťažkej lietadlovej lode. Je dlhá 70 metrov a od paluby sa týči do výšky 108 metrov. Vrtná súprava môže preniknúť do hĺbky 7000 metrov.
V budúcnosti by malo v najsevernejšej ruskej ropnej provincii nadlho zakotviť najmenej 15 plošín podobných Universitetskej.
Pokyn na začatie prieskumného vrtu dal zo Soči prostredníctvom telemosta ruský prezident Vladimir Putin.
Predstavitelia koncernu ExxonMobil v čase vyhlásenia amerického embarga proti Rusku oficiálne uviedli, že s Rosnefťou budú spolupracovať aj naďalej.
Šéf spoločnosti ExxonMobil Russia Glenn Waller v sobotu povedal, že partneri v súvislosti s ťažbou ropy v Arktíde prijali opatrenia na ochranu životného prostredia. Majú s nimi skúsenosti zo Sachalinu, kde takisto podnikajú v podobných podmienkach spoločne.
Dobývanie ropy v Arktíde bude mať veľký význam pre hospodársky rozvoj západnej časti ruského severného pobrežia. Hlavná základňa pre ťažbu v mori vznikne v Murmanskej oblasti. Vybuduje sa niekoľko morských terminálov, sieť železničných tratí a diaľnic. V regióne vznikne viac ako 2000 pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy