Budúci rok si cyklodoprava bude môcť pýtať štátne a možno aj eurofondové peniaze

V roku 2015 bude môcť ministerstvo dopravy na cyklistickú dopravu a cykloturistiku priamo pýtať financie aj zo štátneho rozpočtu. Vládou schválená národná Cyklostratégia ráta s tým, že na tento cieľ by mohli ročne smerovať 2 až 3 eurá pripadajúce na jedného obyvateľa Slovenska. To by v ideálnom prípade predstavovalo 11 až 16 miliónov eur, ale táto suma počíta aj s peniazmi samospráv.
„Nedá sa očakávať, že hneď v prvom roku sa k tejto sume skutočne dostaneme. Je to dlhodobý proces, ktorý v súčasnosti ešte len štartuje a reálna suma bude zrejme rádovo nižšia,“ zhodnotil pre TASR národný cyklokoordinátor Peter Klučka. V budúcom roku bude podľa neho zároveň pravdepodobne možné čerpať na cyklodopravu aj eurofondy z programového obdobia rokov 2014 až 2020. „Pevne verím, že takúto možnosť sa nám podarí presadiť a v priebehu budúceho roka už budú vyhlásené v rámci pripravovaných operačných programov aj výzvy na podporu cyklodopravy a cykloturistiky,“ dodal Klučka.
Aký veľký balík eurofondových peňazí by mohol ísť na cyklodopravu a cykloturistiku, je však podľa neho dnes ešte predčasné vyčísliť. Únia pritom podporuje cyklistiku v rámci tzv. udržateľnej mobility. To znamená, že víta projekty, ktoré v sebe zahŕňajú podporu súčasne cyklistickej, pešej, verejnej osobnej a tiež automobilovej dopravy.
Ministerstvo dopravy podľa Klučku už aj v súčasnosti podporuje cyklodopravu v rámci existujúceho programu na podporu projektov euroregiónov. V minulom roku sa z neho zafinancovali projekty vo výške takmer 278.000 eur. Zamerané boli najmä na podporu rozvoja a obnovy značenia cykloturistických trás či na výstavbu odpočívadiel a rozmiestňovanie informačných tabúľ.
„V tomto roku už bola vyhlásená nová výzva na projekty zamerané na realizáciu euroregionálnych aktivít, ktoré zabezpečia vypracovanie štúdie alebo projektovej dokumentácie k vydaniu stavebného povolenia pre výstavbu cyklistických komunikácií,“ opísal Klučka. Finančný príspevok na jeden projekt môže byť pritom najviac 40.000 eur a celková suma určená na rok 2014 je rovnako takmer 278.000 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy