Rezort práce navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu o takmer 8 %

Bratislava 8. augusta (TASR)- Minimálna mzda má byť v budúcom roku vyššia. Vzrásť by mala zo súčasných 352 eur na 380 eur mesačne. Takúto sumu navrhuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.
„Zvýšenie sumy minimálnej mzdy o 28 eur mesačne znamená medziročný nárast o približne 7,95 %,“ uviedol rezort práce s tým, že tak urobil po posúdení ekonomickej a sociálnej situácie na Slovensku v predchádzajúcom roku, ako aj na základe očakávaného vývoja v tomto roku.
MPSVR navrhlo výšku minimálneho zárobku po tom, čo sa na ňom do 15. júla tohto roka nedohodli sociálni partneri. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) navrhovala ponechať sumu minimálnej mzdy na doterajšej úrovni 352 eur. Zvyšovať ju nechceli dovtedy, kým priemerná miera nezamestnanosti na Slovensku neklesne pod priemer Európskej únie. RÚZ argumentovala tým, že navýšenie minimálnej mzdy by mohlo poškodiť trh práce.
Zástupcovia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) naopak chceli mesačnú minimálnu mzdu zvýšiť na 400 eur tak, aby jej čistá hodnota dosahovala hranicu rizika chudoby v sume 346,33 eura. Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) súhlasili so zvýšením sumy minimálnej mzdy, maximálne však o 5 %, teda na 369,60 eura mesačne.
O návrhu rezortu práce budú rokovať sociálni partneri na Hospodárskej a sociálnej rade, ktorá je naplánovaná na 18. augusta tohto roka. Definitívne o výške minimálnej mzdy pre ďalší rok rozhodne vláda.

Súvisiace články

Aktuálne správy