Ruské banky Rosselchozbank a Gazprombank požiadali Moskvu o pomoc

Dve ruské banky, voči ktorým Západ zaviedol sankcie, požiadali ruskú vládu o finančnú podporu. Celková hodnota ruského balíka na pomoc finančnému sektoru by tak mohla dosiahnuť 10 miliárd USD (7,48 miliardy eur), čo by ešte viac zvýšilo tlak na už dosť napäté ruské štátne financie. Informovala o tom agentúra Reuters.
O pomoc požiadali agrobanka Rosselchozbank a Gazprombank, ktorá je divíziou ruského plynárenského koncernu Gazprom. Podľa agentúry Reuters požiadali banky štát minimálne o podporu v hodnote 117 miliárd rubľov (2,41 miliardy eur) s cieľom zvýšiť úverovanie. Po uvalení sankcií na viaceré ruské firmy tieto stratili prístup k zahraničným kapitálovým trhom, výsledkom čoho je zvýšený tlak na domáce banky. Navyše, ani tieto inštitúcie, v prípade, že sa na ne vzťahujú sankcie, nemajú prístup k peniazom zo zahraničia, čo ich situáciu ešte sťažuje.
Zatiaľ nie je známe, kedy presne banky o pomoc požiadali, no táto skutočnosť sa dostala na svetlo sveta súbežne s uvalením zákazu Ruska na dovoz potravín z USA, Európskej únie a ďalších krajín.
Podľa ruského ministra poľnohospodárstva Nikolaja Fjodorova ministerstvo navrhlo podporiť banku Rosselchozbank do roku 2020 dodatočným kapitálom v hodnote 77 miliárd rubľov. „Chápeme, že banka by chcela aj vyššiu podporu, no podľa našich výpočtov by to malo byť 77 miliárd,“ povedal Fjodorov.
Gazprombank zasa požiadala vládu, aby Fond národného blahobytu, ktorý spravuje financie získané z predaja ropy a plynu, odkúpil jej prioritné akcie za takmer 40 miliárd rubľov. Tento krok by mohol podporiť rast úverového portfólia banky.
(1 EUR = 1,3368 USD, 1 EUR = 48,6417 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy