Holandskí pestovatelia trpia ruskými sankciami voči Poľsku

Holandské združenie záhradkárov LTO Glaskracht uviedlo, že holandskí pestovatelia už pociťujú dopad ruských sankcií voči krajinám EÚ. Uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.
Predseda združenia záhradkárov Nico van Ruiten v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio 1 priznal, že pestovatelia majú obavy vyvážať svoje čerstvé produkty a ich ceny už začali klesať. Paprika a paradajky stoja teraz už len 5 eurocentov za kilogram.
Problémy začali minulý týždeň, keď Moskva zaviedla zákaz dovozu ovocia a zeleniny z Poľska poukazovaním na „bezpečnosť potravín“.
Poľskí záhradníci a pestovatelia boli nútení predávať svoje výrobky za dumpingové ceny na trhoch v Nemecku, kde nastal pretlak ponuky a to podľa Van Ruitena viedlo k masívnym poklesom cien, čo pocítilo aj Holandsko.
Rusko zatiaľ nezaviedlo sankcie tohto druhu aj voči Holandsku, ale holandskí pestovatelia sa obávajú, že ich produkcia uviazne v kamiónoch na poľských hraniciach. Okrem toho, v atmosfére sankcií a protisankcií medzi EÚ a Ruskom sa holandskí pestovatelia obávajú, či vôbec dostanú zaplatené za produkciu, ktorú doručia na ruské trhy.
Holandsko je najväčším exportérom čerstvých produktov do Ruska. Každoročne zásobuje ruské trhy čerstvou zeleninou a ovocím v hodnote 600 miliónov eur a rezanými kvetmi v hodnote 350 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy