Návrh nového stavebného zákona okliešťuje právomoci obcí a miest

Okliešťovanie súčasných právomocí obcí a miest v oblasti územného plánovania v návrhu nového stavebného zákona je neprípustné.

Okliešťovanie súčasných právomocí obcí a miest v oblasti územného plánovania v návrhu nového stavebného zákona je neprípustné. Zhodli sa na tom zástupcovia občianskeho združenia Via Iuris a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). K návrhu z dielne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR, ktorý je v súčasnosti v pripomienkovom konaní, preto organizujú hromadnú pripomienku verejnosti.
Návrh stavebného zákona podľa nich výrazne rozširuje kontrolnú právomoc štátu pri územnom plánovaní miest a obcí. "Vytvára tak priestor pre svojvôľu štátnych úradníkov, ktorí by mohli tlačiť obce k verziám územného plánu, ktoré si jej obyvatelia neželajú," zdôvodnila Veronika Čukášová z Via Iuris. "Novinkou tiež je, že podľa návrhu zákona môže samosprávny kraj určiť mestu alebo obci konkrétnu plochu, na ktorú má umiestniť technickú prevádzku, ako je napríklad ropovod, čistička odpadových vôd, skládka alebo verejná kanalizácia," dodala.
Okrem oblasti územného plánovania Via Iuris vo svojich pripomienkach poukazuje aj na ďalšie ustanovenia zákona, ktoré majú výrazne obmedzovať práva občanov pri povoľovaní stavieb. "Ak by bol zákon prijatý v navrhovanej podobe, pôjde o veľký krok späť. Povoľovanie stavieb bude prebiehať s ešte väčším vylúčením verejnosti ako doteraz a občania, mestá a obce nebudú mať možnosť dostatočne si chrániť svoje zdravie a životné prostredie," vysvetlila Čukášová.
Hromadnou pripomienkou chce Via Iuris dosiahnuť vypustenie alebo úpravu problematických ustanovení. Ak ju podporí aspoň 500 občanov, ministerstvo bude povinné so zástupcami verejnosti o jednotlivých pripomienkach rokovať.
Rezort dopravy označil návrh nového stavebného zákona za kompromis zúčastnených strán a pripomienkami sa bude zaoberať. "Pri tvorbe návrhu zákona sa prihliadalo tak na zachovanie práv účastníkov konania, ako aj verejnosti v povoľovacích procesoch. Účastníci konania budú mať možnosť účinne brániť svoje práva. Tak ako doposiaľ si právo účastníka konania môžu uplatňovať aj ďalšie osoby," reagovala pre TASR Gabriela Jarošová z MDVRR. Pri stavbách, ktoré sú predmetom záujmu verejnosti, má ísť o občianske združenia zaoberajúce sa ochranou prírody a krajiny, občianskych práv či životného prostredia alebo petičný výbor zastupujúci najmenej 30 % obyvateľov obce.
Ako ďalej uviedla, územnoplánovacia dokumentácia regiónu je nadradenou k dokumentácii obcí a miest. "To znamená, že územnoplánovacia dokumentácia obcí a miest musí byť v súlade so záväznou časťou územnoplánovacej dokumentácie regiónu," priblížila Jarošová s tým, že obec môže návrh dokumentácie regiónu pripomienkovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy