Goldman: Akcie a dlhopisy budú čeliť "dramatickej divergencii"

David Kostin z tímu akciových analytikov banky Goldman Sachs priešiel s oznámením veľkej výzvy, ktorým bude v najbližších rokoch čeliť akciové a dlhopisové trhy: "Dramatická divergencia"Vplyv dopadov zvyšovania úrokových sadzieb FEDu, ktoré tím analytikov banky Goldman predpokladá, sa naplno prejaví v treťom štvrťroku roka 2015.

David Kostin z tímu akciových analytikov banky Goldman Sachs priešiel s oznámením veľkej výzvy, ktorým bude v najbližších rokoch čeliť akciové a dlhopisové trhy: „Dramatická divergencia“

Vplyv dopadov zvyšovania úrokových sadzieb FEDu, ktoré tím analytikov banky Goldman predpokladá, sa naplno prejaví v treťom štvrťroku roka 2015. Kostin a jeho tím očakávajú, že reálny ročný výnos akcií v priebehu „ďalších niekoľkých rokov“ dosiahne úroveň 4%, zatiaľ čo dlhopisy budú dosahovať ročnú návratnosť vo výške 1%.

Kostin v poznámke pre klientov uvádza:

V priebehu niekoľkých najbližších rokov očakávame dramatický rozdielov medzi potenciálnymi výnosmi akcií a dlhopisov. Predpokladáme, že neutrálna sadzba federálnych fondov v roku 2018 vytlačí výnos 10-ročných štátnych dlhopisov na úroveň 4,5%. Náš základný scenár predpokladá celkový medziročný výnos na úrovni 1%, pre konštantnú splatnosťou 10-ročných štýtnych dlhopisov do roku 2018 (čo približne zodpovedá návratnosti dlhopisového fondu za stredné obdobie). Nákup 10-ročných štátnych dlhopisov držaných po roku 2018 bude taktiež generovať nominálny ročný výnos vo výške 1%. Naproti tomu náš scenár predpokladá, že americký akciový index S&P 500 bude dosahovať celkový medziročný výnos vo výške 6%. Ak zoberieme do úvahy infláciu, skutočná celková ročná návratnosť by mala dosiahnuť -1%, pri stratégií konštantnej splatnosti dlhopisu (-2% pre stratégiu „kúpiť a držať“) v porovnaní so + 4% pre americký akciový index S&P 500.

V súčasnosti je hlavným faktorom tohto očakávania dosiahnutie sadzieb FEDu na úroveň 4% (v roku 2018), čo je zhruba v súlade s dlhodobou predpoveďou FEDu, ktorá je na úrovni 3,75%. 

V súčasnosti FED drží túto sadzbu v rozmedzí 0% až 0,25%.

Kostin konštatuje, že niektorí tvrdia, že súčasné výnosy odrážajú zmeny v budúcich vyhliadkach americkej ekonomiky, alebo to, čo Larry Summers nazval „dlhodobou stagnáciou.“

Tento pohľad zasa očakáva, že by sa dlhodobé úrokové sadzby  mali držať v blízkosti 2%, namiesto 4% ktoré predpovedá banka Goldman.

Tento graf ukazuje očakávnia analytikov banky Goldman na úrokovú sadzbu proti tomuto výhľadu:

Zdroj: GoldmanSachs

Súvisiace články

Aktuálne správy