Obchodný deficit USA klesol v júni na 5-mesačné minimum

Obchodný deficit Spojených štátov klesol v júni na najnižšiu hodnotu za posledných päť mesiacov, pod čo sa do veľkej miery podpísal prudký pokles dovozu, najmä ropných produktov, a naopak, rekordný vývoz. Informovala o tom agentúra AP.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že deficit zahraničného obchodu USA dosiahol v júni 41,5 miliardy USD (31,10 miliardy eur), zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci predstavoval 44,7 miliardy USD. To znamená pokles o 7 %. Júnová hodnota predstavuje najnižší deficit od januára tohto roka.
Vývoz sa v júni zvýšil o 0,1 % na rekordných 195,9 miliardy USD. Na druhej strane dovoz klesol o 1,2 % na 237,4 miliardy USD, pričom výrazne klesol najmä dovoz ropy a ropných produktov. Bol to najvýraznejší pokles dovozu za posledný rok.
Výrazný pokles obchodného deficitu naznačuje, že rast americkej ekonomiky mohol byť v 2. kvartáli silnejší, než vláda zverejnila v počiatočnom odhade. Nižší obchodný deficit môže podporiť hospodársky rast, ak sa ukáže, že Američania pri nákupe uprednostňovali americké výrobky pred výrobkami zo zahraničia.
Americká vláda v prvom odhade zverejnila, že v 2. kvartáli tohto roka vzrástla americká ekonomika medziročne o 4 %. Tento výsledok ale predpokladal vyšší obchodný deficit za jún, než dnes zverejnilo ministerstvo obchodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy