Britská priemyselná produkcia vzrástla v júni slabším tempom, než sa očakávalo

Priemyselná produkcia v Británii zaznamenala v júni po májovom poklese rast, no tempo rastu bolo slabšie, než očakávali ekonómovia. Dôvodom bol najmä pokles produkcie ropy a plynu. Ukázali to dnes zverejnené údaje britského štatistického úradu. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Britská priemyselná produkcia vzrástla v júni medzimesačne o 0,3 %, zatiaľ čo ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s rastom na úrovni 0,6 %. Ak by sa ich prognózy vyplnili, júnový výsledok by vymazal májový pokles práve na úrovni 0,6 %.
Nedarilo sa ani sektoru výroby, ktorého produkcia vzrástla tiež len o 0,3 %. Ekonómovia pritom aj v tomto prípade počítali s rastom o 0,6 %. Stále je to však lepší výsledok než v máji, keď produkcia vo výrobnom sektore klesla o 1,3 %. Znamená to však, že britská ekonomika je ťahaná najmä sektorom služieb, aj keď vláda by chcela vyváženejší rast.
V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia zvýšila o 1,2 %. To je najslabšie tempo rastu za posledných 10 mesiacov. Ekonómovia očakávali rast o 1,5 % po tom, ako v máji priemyselná výroba v medziročnom porovnaní vzrástla o 2,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy