Euro v utorok voči doláru kleslo

Svetové devízové trhy - euro, dolár, libra šterlingov, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro v utorok voči doláru kleslo,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku.

LONDÝN 5. augusta (SITA, Reuters) – Euro v utorok kleslo voči doláru po tom, ako údaje z talianskeho sektora služieb boli slabšie, než sa očakávalo. Aj napriek poklesu sa euro obchodovalo v blízkosti hranice 1,34 USD/EUR. Jeho oslabenie tlmili dáta zo súkromného sektora eurozóny, ktorý v júli rástol druhým najrýchlejším tempom za posledné tri roky. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa odvetvia služieb aj priemyslu a považuje sa za dobrý ukazovateľ ekonomického rastu, posilnil v júli na 53,8 bodu z júnovej úrovne 52,8 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, tak zostal už trinásty mesiac v rade.

Libru pozitívne ovplyvnili údaje z britského sektora služieb, keďže PMI v sektore služieb, ktorý tvorí približne 78 % domácej ekonomiky a zamestnáva asi 80 % pracovnej sily, vzrástol na 59,1 bodu, čo predstavuje osemmesačné maximum. Dolár sa voči košu hlavných svetových mien obchodoval v blízkosti 10,5-mesačného maxima. Spoločná európska mena voči americkému doláru počas ranného obchodovania klesla takmer o 0,2 % na 1,3395 USD/EUR. Libra voči doláru stúpla o 0,15 % na 1,6879 USD/GBP po tom, ako počas skoršieho obchodovania vzrástla až na 1,6890 USD/GBP.

Stredoeurópske devízové trhy v utorok voči euru oslabili. Česká koruna si do 15:11 SELČ odpísala 0,16 % a klesla na 27,695 CZK/EUR, hodnota forintu sa znížila o 0,32 % na 314,650 HUF/EUR a poľský zlotý zlacnel o 0,09 % na 4,178 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy