Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa zrýchlil

Zložený index nákupných manažérov, ktorý zahŕňa odvetvia služieb aj priemyslu, posilnil v júli na 53,8 bodu z júnovej úrovne 52,8 bodu.

Aktivita súkromného sektora eurozóny v júli rástla druhým najrýchlejším tempom za posledné tri roky, keďže posilnenie sektora služieb kompenzovalo nevýrazné výkony v spracovateľskom priemysle. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa odvetvia služieb aj priemyslu a považuje sa za dobrý ukazovateľ ekonomického rastu, posilnil v júli na 53,8 bodu z júnovej úrovne 52,8 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, tak zostal už trinásty mesiac v rade. Informovala o tom v utorok agentúra Markit, ktorá PMI zostavuje.

Index nákupných manažérov sektora služieb, ktorý je v ekonomike eurozóny dominantný, vzrástol v júli na 54,2 bodu z júnovej úrovne 52,8 bodu. Prieskumy poukazujú na silnejúce tempo rastu, najmä v sektore služieb na čele s krajinami ako sú Nemecko a Španielsko, uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson. Vyjadril však obavy z mierneho rastu pracovných miest. Zložený index zamestnanosti stúpol na 51 bodov z júnovej úrovne 50,7 bodu, čo je najvyššia úroveň od septembra 2011.

Podľa údajov agentúry Markit rástla ekonomika menového bloku štvrťročným tempom 0,4 %. Inflácia klesla na 0,4 %, čo je najnižšie od vrcholu finančnej krízy pred piatimi rokmi. Európska centrálna banka už v júni v boji proti hrozbe deflácie znížila úrokové sadzby na rekordné minimá a oznámila sériu opatrení na podporu hospodárskeho rastu, vrátane programu na zlepšenie dostupnosti úverov malým a stredne veľkým firmám.

Súvisiace články

Aktuálne správy