Rast maloobchodných tržieb v eurozóne sa v júni zrýchlil

Tempo rastu maloobchodných tržieb v eurozóne sa v júni zrýchlilo. V porovnaní s májom sa zvýšil predaj potravín aj nepotravinových výrobkov. Informovali o tom európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.
Objem maloobchodných tržieb sa na sezónne upravenej báze v júni v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom v eurozóne zvýšil o 0,4 % po 0,3-% náraste v máji. Ekonómovia počítali s 0,5-% nárastom. V celej Európskej únii (EÚ) sa maloobchodné tržby v júni medzimesačne zvýšili o 0,3 % po májovej stagnácii.
Index maloobchodných tržieb v júni medziročne vyskočil v eurozóne o 2,4 % a v EÚ o 2,5 %.
Motorom medzimesačného rastu tržieb v eurozóne bolo v júni 0,5-% zvýšenie predaja v oblasti potravín, nápojov a tabakových výrobkov. Tržby z predaja nepotravinových výrobkov vzrástli o 0,3 % a tržby z predaja motorových palív klesli o 0,1 %. V celej EÚ sa predaj potravín, nápojov a tabaku zvýšil o 0,5 %, motorových palív o 0,3 % a nepotravinových tovarov o 0,2 %.
Najprudší medzimesačný nárast maloobchodného predaja spomedzi členských krajín EÚ zaznamenalo v júni Nemecko (+1,3 %), nasledované Rakúskom (+1,1 %), Poľsko (+1 %) a Estónskom (+0,9 %). Naopak, najviac klesol vo Fínsku (-1,8 %), Portugalsku (-1,4 %), na Malte (-1,1 %) a v Španielsku (-0,8 %). Na Slovensku v júni maloobchodné tržby medzimesačne vzrástli o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy